#MésNanotecnòlogues

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència el passat 11 de febrer de 2018, la SCN² ha organitzat una iniciativa per fer visible la investigació que realitzen diverses investigadores en diferents camps de la nanociència i la nanotecnologia a Catalunya. Amb aquest objectiu, hem realitzat una sèrie de publicacions periòdiques a les nostres xarxes socials, des de l’11 de febrer fins al 8 de març, que divulguen el treball que realitzen vint investigadores en diferents grups de recerca.

Després de definir la metodologia de treball i preparar una recopilació amb més de 100 científiques que participessin en algun projecte d’aquest camp, vam contactar amb totes elles per preparar les publicacions. Les publicacions, recollides simultàniament a Twitter i Facebook, consisteixen en una foto de la científica acompanyada d’una breu descripció del seu projecte més relacionat amb la nanotecnologia. Sens dubte, el més difícil del procés ha estat aconseguir la participació del major número de investigadores possible.

Aquesta iniciativa també reflecteix la gran diversitat de temàtiques de nanociència i nanotecnologia que s’investiguen a Catalunya. Algunes de les aplicacions recollides són els biosensors, les noves tecnologies de la informació, el tractament i diagnosis del càncer, la toxicitat dels nanomaterials, la conversió i emmagatzematge d’energia, els superconductors, el filtrat de contaminants i els aïllants topològics. Per a aquestes aplicacions s’estudien una gran diversitat de plataformes com nanopartícules, interfícies cervell-ordinador, nanodispositius, superfícies electroactivades, grafè, sistemes bioinspirats…

A la nostra iniciativa hi han participat investigadores de doctorat, investigadores de post-doctorat, assistents d’investigació i directores de grup, d’un total de 15 centres d’investigació i universitats diferents. Ens agradaria agrair una vegada més a totes les investigadores que han col·laborat amb la SCN² i que han fet possible la realització d’aquesta campanya a les xarxes socials:

Laura Lechuga de I’ICN2, Neus Ferrer de l’IBB, Clivia Sotomayor de l’ICN2, María García-Pájaro de l’ICFO, Cecilia Jiménez del CNM, Teresa Andreu de l’IREC, Maria Victoria Sánchez de l’IDIBAPS, Pilar Rivera de la UPF, Alba Cervera del BSC, Asun Galera de la UPC, Marta Mas-Torrent de l’ICMAB, Rosa Villa del CNM, Carmen Miguel de la UB, Ibane Abasolo del VHIR, Teresa Puig de l’ICMAB, Jelena Radjenovic de l’ICRA, Adriana Isabel de l’ICN2, Neus Gómez de l’ICN2, Elisabet Romero de l’ICIQ i Ana Avinyó de l’IQAC.

MOLTES GRÀCIES

Hi ha iniciatives similars amb l’objectiu de donar visibilitat a la recerca que duen a terme les dones treballant en diversos camps científics, com el calendari anual de l’Observatori de la Igualtat de la Universitat Rovira i Virgili o la iniciativa de l’Institut de Física d’Altes Energies or el cercador d’expertes del Institut Català de les Dones o el projecte 500womenscientists.

 

Responsable de la iniciativa: Claudia Fernández

Redacció, traducció i revisió de l’entrada: Claudia Fernández, Ana Ortiz i Marta Perxés.

Deixa un comentari