Imaginenano2018

Els passats 13, 14 i 15 de març, es va celebrar a Bilbao la 4ª edició del congrés ImagineNano2018. Aquesta trobada ha esdevingut el major esdeveniment europeu especialitzat en nanociència i nanotecnologia, i ha arribat a atreure a més de 3500 assistents de 60 països diferents, 950 ponents i 360 expositors durant les tres edicions anteriors. Aquest any, quatre extenses sèries de conferències i un gran fòrum industrial s’han organitzat de forma paral·lela, contant amb la participació de fins a 150 ponents i al voltant de 60 expositors nacionals i internacionals.

Les diferents conferències que han tingut lloc han tractat d’avaluar i posar de manifest el gran impacte de la nanotecnologia en la societat. És per aquest motiu que les sessions s’han organitzat al voltant de quatre amplies temàtiques: tendències generals del sector de la nanociència i la nanotecnologia, reptes i oportunitats del grafè per a la indústria, nanocompòsits i tecnologies emergents en fotònica, fonònica, plasmònica i magneto-òptica.

Així mateix, el fòrum industrial, d’accés lliure, perseguia fomentar la relació entre la comunitat científica i la industrial, creant noves trobades amb la finalitat d’afavorir la transferència tecnològica (i de coneixement) de la nanociència del laboratori a l’empresa. També es van exposar diversos casos d’èxit de transferència tecnològica, mostrant pautes per una correcta execució i intentant inspirar per la formació de noves empreses i start-ups en el sector.

Concretament, durant el fòrum es van presentar i debatre temàtiques molt rellevants com les estratègies del CSIC per fomentar la transferència de la nanotecnologia i les vies de finançament per portar la nanociència al mercat amb el CDTI. Per altra banda, alguns casos d’èxit presentats tenien relació amb l’escalat de nanotecnologies com és el cas del Grupo Antolín Ingeniería o experiències d’implementació del disseny segur de nanomaterials amb Gaiker.

Altres sessions, de temàtica més especialitzada, van tractar sobre els avenços en tècniques de nanofabricació amb RAITH, la regulació i el control del risc en nous materials amb ITENE o la simulació de nanomaterials amb SIMUNE. També es van presentar els avenços que s’estan realitzant en la creació del clúster europeu de grafè EUREKA i com aquest clúster tindrà un paper fonamental per a la investigació i transferència del nanomaterial.

Un equip de quatre representants de la SCN² vam viatjar al Bilbao Exhibition Center per participar en la trobada i trobar-nos amb les persones i entitats participants. Els nostres objectius eren donar a conèixer la SCN² i explorar nous contactes amb diverses entitats nacionals i internacionals per a la creació de futures sinergies. Creiem que aquests nous vincles permetran el desenvolupament dels objectius que tenim com a societat científica i que, a més, milloraran l’experiència dels nostres membres associats.

Un dels punts clau per créixer com associació és la creació d’una xarxa d’excel·lència amb tots els representats del sistema, per així enfortir l’educació, investigació i innovació en el sector de la nanociència i la nanotecnologia i altres sectors afins. Per aquest motiu, la nostra prioritat en el fòrum industrial va ser realitzar trobades amb diversos agents del món de la nanociència, per la qual cosa vam assistir a més de 50 ponències i vam establir contactes bilaterals amb més de 20 representats de diferents entitats, entre centres d’investigació, empreses, universitats i organismes representants del sector públic. En aquest context tant enriquidor, vam presentar el projecte de la SCN² a representats del CSIC, CDTI, Tecnalia, Universitat del País Basc, Graphenea, Associació Internacional de Nanotecnologia, Nanocanada, Sensofar o Nanospain que van manifestar el seu interès i ens van donar la seva visió sobre possibles col·laboracions amb una associació bottom-up como la nostra.

La valoració del nostre viatge a Bilbao i participació en el congrés ImagineNano2018 és molt positiva. Van aparèixer una gran quantitat de sinergies i noves idees per desenvolupar amb diferents representats nacionals i internacionals en les que seguirem treballant per formalitzar i les quals presentarem aviat.

Per últim, en aquest viatge ens hem impregnat de l’esperit innovador i disruptiu del Guggenheim, i és aquest caràcter crític i fresc el que seguirem tractant d’implementar en totes les nostres idees i projectes futurs.

Redacció, traducció i revisió de l’entrada: Elisa Rodríguez Lucas, Lucía Matamoros Pava i Roger Ponce Sigüenza, Nicolas Ferrer Sanchez.

Deixa un comentari